Het Oude – Nieuwe Postkantoor van Utrecht

Een bekende locatie in Utrecht? Daar is de Neude toch wel één van. HFB is hier virtueel aan het bouwen! We werken aan de herontwikkeling van een imposant rijksmonument, het voormalige Hoofdpostkantoor uit 1924. Na het vertrek van KPN in december 2015 is het project in een stroomversnelling gekomen. Een fantastische herbestemming is in wording:
Post Utrecht.

Conserveren, restaureren, renoveren én aanbouw
Het monumentale pand wordt getransformeerd naar een multifunctioneel complex; de centrale bibliotheek van Utrecht, retail, horeca, een foodcourt en een fietsenstalling komen hier samen. Om het pand in eerste instantie dienstbaar te maken zal het van binnen en buiten gerenoveerd worden. Aan de achterzijde van het complex (op de Expeditiehof) komt nieuwbouw, die wordt voorzien van een glazen en keramische gevel. Uiteraard worden de originele elementen zoveel mogelijk behouden.

HFB en het postkantoor
In samenwerking met onze partner MRP Development, namens ASR Vastgoed Vermogensbeheer, leidt HFB de coördinatie van de BIM-werkzaamheden tussen de verschillende betrokken partijen. Ons primaire doel is om in verschillende fases het Hoofdpostkantoor in 3D te modelleren. Aan de hand van de scans, gemaakt door onze scanpartner Coenradie, modelleren we de bestaande situatie. Vervolgens brengen we de nieuwbouw aan de Oudegracht in kaart, tot slot worden de ingrepen aan de bestaande situatie toegevoegd.

Doordat het gaat om een monumentaal pand met verschillende functies kunnen we rustig stellen dat we te maken hebben met een complexe situatie. Denk bijvoorbeeld alleen al aan wat de verschillende gebruiksfuncties van de installaties vragen. BIM helpt hierbij vooraf de knelpunten te signaleren wat meewerkt aan heldere calculatie en uitvoering.

De verwachting is in de eerste helft van 2018 de deuren van Post Utrecht te kunnen openen. Nieuwsgierig geworden? Kijk hier voor een sneak preview!