HFB BIM-adviseur voor Museum Paleis Het Loo

Een voormalig koninklijk paleis in BIM? Museum Paleis Het Loo werkt de komende jaren aan een ingrijpende renovatie en uitbreiding. HFB is hierin de BIM-adviseur!

De renovatie zal voornamelijk bestaan uit vervanging van technische- en klimaatinstallaties, inclusief asbestsanering. De vertrekken zullen zoveel mogelijk teruggebracht worden in de oorspronkelijke staat. De uitbreiding vindt ondergronds plaats, wat meer ruimte geeft aan onder andere nieuwe museumzalen.

paleishetloo-bass-cours-608

Na een zorgvuldige selectie door opdrachtgever museum Paleis Het Loo maakt KAAN Architecten het ontwerp hiervoor. Eind 2016 zal het definitieve ontwerp gepresenteerd worden. In de tussentijd is museum Paleis Het Loo volledig gescand door onze partner Coenradie.

De komende tijd zijn wij de BIM-consultant voor museum Paleis Het Loo: van ontwerpfase tot aanbesteding. We begeleiden met Revit-server, BIM360 Glue en Docs. Aan de hand van bestaande tekeningen zijn we aan de slag gegaan met het model van de bestaande toestand, waarbij in een later stadium de Point Clouds zijn toegevoegd. Er worden ook nog sloopwerkzaamheden uitgevoerd die later aan het model worden toegevoegd.

paleishetloo-pointcloud-608

De opdrachtgever heeft voor de renovatie voor BIM gekozen op basis van eerdere positieve ervaringen. BIM is tenslotte niet alleen een oplossing bij renovatie, maar ook voor beheer en onderhoud. Onderhoudskosten kunnen effectief gemanaged worden met BIM. Naar verwachting gaan de renovatie- en uitbreidingswerkzaamheden in 2018 van start en zal museum Paleis Het Loo in 2021 haar deuren weer helemaal kunnen openen.

Inmiddels is het paleis volledig virtueel gebouwd, nu zullen we steeds meer details toevoegen zoals het hekwerk, de binnentuin en de kapconstructie. Hoezee!