Project Summertime – BIM met BAM Woningbouw

Project Summertime op de Amsterdamse Zuidas: een uitzonderlijk gebouw én een uniek BIM-project. De bijzondere team-dynamiek met onze partner BAM Woningbouw Amsterdam beschouwt HFB als één van DE grote succesfactoren. Maar wat wij vinden is minder belangrijk. We zijn juist nieuwsgierig naar de BIM-ervaring van onze partner in dit project. Is BIM het gouden ei voor project Summertime? Wij gingen in gesprek met Ab Nijland (adj. Directeur BAM Woningbouw Amsterdam) en Patrick Schaper (sr. Werkvoorbereider BAM Woningbouw Amsterdam). Inclusief taart.

Bouw en Techniek, woningbouw, AM, Summertime, BIM,  training, Amsterdam, augustus 2015 BIM Summertime

BAM met BIM
Al in 2011 is BAM Woningbouw voorzichtig begonnen met BIM; project De Hoftuin, 21 appartementen. Om het hierna gelijk groots aan te pakken met een project van de buitencategorie: Summertime, 197 appartementen waarvan er geen één hetzelfde lijkt. Een op het oog lukrake verzameling van pixels zorgen voor een prachtig complexe presentatie. Het vernuftige is dat de schakelingen en stapelingen logisch tot stand zijn gekomen. Vanuit BIM-optiek is hetgeen wat complex lijkt, opgebouwd uit slechts 6 basisdetails in het model. Zo werd een ingewikkeld concept een realiseerbaar project.

De bouw is sinds januari 2015 onderweg, lang genoeg voor een tussentijdse evaluatie. Wat zijn nu de concrete gevolgen van BIM op het bouwterrein van Summertime?

Ab Nijland: “Buiten gaat het voortreffelijk, tot nu toe hebben we geen moeilijkheden. De grote winst van BIM zit in de maakbaarheid bij de uitvoering: alles past, alles staat er strak bij. Het model is écht gelijk aan de werkelijkheid. Je ziet precies waar het misgaat, dat is waar niet gebimd wordt”.
Maar niet alle credits zijn hierbij toe te wijzen aan BIM: “Bouwen is nog steeds geen LEGO. BIM is een belangrijk onderdeel van het bouwproces, maar evengoed een sterke ruwbouwploeg en exacte maatvoering. Zeker bij Summertime, geen één spouwblad is hetzelfde. Daar waar mensen werken zullen fouten blijven”.

Patrick Schaper: “BIM verbetert de werkvoorbereiding, een groot voordeel is dat je het model op ieder moment ter beschikking hebt. Ik sla vrijwel nooit meer een tekening open, ik vertrouw volledig op het model. Wanneer je zélf met het model werkt kan het niet misgaan doordat je letterlijk ziet wat je maakt. Je wordt dus geholpen in het visualiseren van hetgeen er gebouwd gaat worden”.

De Projectkamer
BAM Woningbouw faciliteert een bijzondere manier van samenwerken, ook bij dit project. De Projectkamer in het BAM-huis Amsterdam is where the magic happened. Werkvoorbereiders, constructeurs, calculatoren, uitvoerders, comakers en HFB werkten hier gezamenlijk de plannen uit. Deze inspirerende aanpak zorgt voor ultieme informatievoorziening, alles kan ter plekke besproken worden. Verschillende partijen en disciplines vormen in De Projectkamer één team. Patrick Schaper: “De Projectkamer is een aanzet tot teamwerk, maar geen garantie. Alle neuzen dezelfde kant op kan je niet afdwingen. Wél stimuleren en enthousiasmeren. Bij Summertime was het een treffer”.

Bouw en Techniek, woningbouw, AM, Summertime, BIM,  training, Amsterdam, augustus 2015 BIM Summertime

BIM360 – Pionieren
BAM Woningbouw werkt bij Summertime voor het eerst met BIM360 (Field), de tool van Autodesk die
bouwterreinmanagement combineert met cloud-gebaseerde samenwerking en reporting. Ab: “Het feit dat we aan het pionieren zijn maakt het soms lastig. Nog niet alle betrokken partijen werken met BIM360 en niet iedereen deelt hetzelfde enthousiasme. De mensen die ermee moeten gaan werken hebben overtuiging nodig, dit is een cultuuromslag”.

Project Summertime wordt naar verwachting eind 2016 opgeleverd. Wil je een sneakpreview? Tijdens de Dag van de Bouw op 4 juni, stelt BAM Woningbouw de deuren van dit unieke project open! Kijk hier voor meer informatie.