Leidsche Rijn Centrum

Sector

Mixed use

Jaar

2016

Plaats

Utrecht

Partners

ASR

Architect

AWG Architecten, Kollhoff Architekten, Geurst en Schulze, Dok Architecten en Cruz y Ortiz arquitectos Sevilla, De Zwarte Hond, rphs+

Ons grootste BIM-project op de rol. ASR Vastgoed en woningcorporatie Vesteda ontwikkelen een nieuw stadscentrum voor Leidsche Rijn, wat het ‘tweede centrum van Utrecht’ moet worden. Het gebied bestaat uit circa 900 appartementen, 40.000 m2 winkels, 14.000 m2 kantoren en een parkeergarage met plek voor 2000 auto’s.

HFB werkt het hele project uit in één 3D-bouwkundig model. We hebben de belangrijke taak om als BIM-coördinator het BIM-proces in goede banen te leiden voor alle projectpartijen. In het technisch model zijn daarom behalve de bouwkundige uitwerking ook de constructie- en installatiemodellen opgenomen.

Het model hebben we zo opgezet dat het geschikt is voor het genereren van hoeveelheden. Daarnaast is er koppeling met plannings- en calculatieprogramma’s mogelijk. Het model van de constructeur, en straks ook dat van de installateur, zullen gekoppeld zijn aan elkaar.

De ontwerpen van de diverse architecten zijn los beschikbaar, maar kunnen aan elkaar worden gelinkt. Zo ontstaat er feitelijk een virtuele maquette, die ook inzetbaar is voor bijvoorbeeld presentaties.